1001gedachten

Your tagline

28
Apr

Moederdag

dinsdag 28 april 2009

Ik heb een enorme aversie tegen commerciële exploitatie van allerlei sociale banden. Valentijnsdag vind ik de grootste onzin. Mijn vent behoort elke dag van mij te houden en dat toont hij door voor me te koken, het dopje op de tube tandpasta terug te doen na het poetsen, door mee mee te nemen naar de bioscoop en door me viermaal klaar te laten komen tijdens een uren durend seksspel. Dat toont ie niet door mij een kaartje te sturen en met een lullige doos bonbons op de stoep te staan op 14 februari.

Vader- en Moederdag zijn ook van die dagen. Ze zijn dertig jaar ouder dan ik, verdienen een stuk meer geld en hebben een huis vol spullen. Wat moet je dan in godsnaam verzinnen om ze zich gewaardeerd te voelen op zo’n dag? Nou ja, dat is eigenlijk makkelijk! Stap eens af van de door de commercie opgedrongen notie dat met materialistische gevertjes je iemand gelukkig maakt!

Dit jaar ga ik het anders doen! Ik ben bijna dertig en het is cliché, maar op die leeftijd ga je echt anders kijken naar bepaalde dingen. Ze zeggen wel eens dat wanneer je ouder wordt je je ouders gaat zien als mensen. Dat je ziet dat ze fouten maken, niet perfect zijn dus. Nou ja, dat zag ik ook wel toen ik een tiener was! Overdenk de andere kant ook eens: ze hebben ook eigenlijk best wel veel dingen goed gedaan. Dus dit jaar met Moederdag herinner ik me dat ze eigenlijk altijd gelijk had toen ze zei dat mijn vroegere vriendjes lamzakken waren. En ik laat haar weten dat ik blij ben dat ze me wel eens terugfloot als ik weer eens veel te laat naar bed ging terwijl ik de volgende dag een tentamen had. Ik besef me dat ik het als enorm prettig heb ervaren dat ze mijn moeder was en zichzelf geen andere rol heeft willen aanmeten.

Heel veel moeders willen vriendinnen met hun dochters zijn. Ze denken dat meiden dat nodig hebben. Nee hoor, meiden hebben een moeder nodig. Een vrouw die jaren meer ervaring heeft op allerlei vlakken en die ze kan vertellen hoe de wereld in elkaar steekt en die haar dochter normen en waarden bijbrengt waardoor ze een tevreden volwassene wordt. Dat vrienden zijn komt namelijk wel. Als ze zelf een leeftijd heeft bereikt waarop ze voor de keuze staat om kinderen te willen krijgen. Of juist niet. Op de leeftijd waarop moeders haar heeft gebaard gaat er volgens mij een biologisch, hormonaal knopje om.

Nu vind ik het leuk als mijn moeder kritiek heeft op de dingen die ik doe. Ik heb nu namelijk genoeg ervaring om te kunnen zeggen dat ik het bewust anders zie dan zij en dat ik gelukkiger wordt als ik mijn eigen richting kies. Op het moment dat je dat als volwassenen kunt bespreken is het namelijk zoveel interessanter. Mijn moeder geeft nu namelijk ook gewoon zelf toe dat ze bepaalde keuzes nu anders had overwogen dan ze toen deed. Ik hoef helemaal niet zelf te bedenken wat mijn ouders verkeerd deden en daar psychisch van in de war raken. Mijn ouders geven gelukkig zelf toe dat ze fouten hebben gemaakt en ze nodigen mij uit hetzelfde te doen. Want immers: alleen door te leren van je eigen fouten kun je toch een beter mens worden? Alleen bij een collectief leerproces kunnen we het opvoedkundig belabberd slechte niveau van Nederland weer een beetje opkrikken.

Dit jaar met Moederdag geef ik dus niets dat ingepakt kan worden of waar ik mijn portemonnee voor uit de tas hoef te halen. Dit jaar zeg ik gewoon dat ik heel veel van mijn moeder houd en dat ik dankbaar ben voor alle betekenissen die zij in mijn leven heeft!Trefwoorden: moederdag, moeder, dochter, ouders
4146 keer bekeken

Geef jouw mening over of reactie op bovenstaande:
Naam
Email Wordt niet getoond!
UpdateJa, stuur mij een mail wanneer iemand reageert op dit item
Homepage: http://
Bericht
Spamcheck: Welke dag van de maand is het?

Over mij

Je leest hier 1001 gedachten van mij: Anneke. 39-Jarige, gelukkige vrouw. Samenwonend met man, bewust zonder kids. Mijn verhalen gaan over gevoelens, ervaringen en emoties. Alles wat het dagelijks leven kleur geeft, vormt voor mij inspiratie om van mij af te schrijven.

Zoeken


Recente items

Op de hoogte blijven?

Top zoekwoorden

  • hoe kom je klaar
  • hoe komt een vrouw klaar
  • hoe kom je klaar
  • hoe kom ik klaar
  • hoe komt een vrouw klaar
  • hoe kom ik klaar
  • waarom trouwen
  • anaal klaarkomen
  • anaal orgasme
Anderen vertellen over dit item?