1001gedachten

Your tagline

30
Jan

’Romantische films zijn slecht voor relatie’ lees ik in de Telegraaf. Kort samengevat komt het erop neer dat de realiteit lang niet zo leuk, prettig, gezellig, liefdevol en avontuurlijk is als het leven van de personages in films. Dat kun je wel doortrekken naar boeken en televisieseries. Zelfs naar de buren! In vergelijking met het leven van anderen lijkt dat van ons nog het meeste op het huishouden van Jan Steen. Het is nooit opgeruimd, kinderen zijn vaak te laat, moeder heeft altijd haast om op tijd op het werk te komen en pa leeft meer in de schuur bij zijn klusprojecten dan binnen. Denk je dat jouw chaotische situatie uitzonderlijk is? Natuurlijk niet! Sites als die van de Club van slechte huisvrouwen zal je troost bieden.

Maar ook die troost komt weer voort uit een toetsing van jezelf aan de omstandigheden van, min of meer willekeurige, derden. In de huidige maatschappij zijn we volcontinu bezig met vergelijken. Status is belangrijker dan ooit. Toegeven dat het allemaal niet zo perfect is, voelt als falen. Reclames als die van Honig leren ons zelfs dat je over vanzelfsprekende zaken als een thuis etend kind moet opscheppen:Door het '2.0 tijdperk' waarin we zijn aanbeland, is het ook geen kunst meer om je te meten aan anderen en je status zo nu en dan (of vaker!) te verifiëren. Bijna iedereen heeft op sites als Hyves, Facebook en Twitter wel eens verloren uren besteed aan zoekopdrachten naar namen van vroeger. Klasgenootjes van de basisschool, je eerste verliefdheid, je eerste echte vriendje, mensen die je vroeger van een afstandje bewonderde.....Met welke reden doe je dat? Of je nu wilt zien of ze qua uiterlijk veranderd zijn, of ze een nieuwe liefde hebben, kinderen of waar ze heen zijn geweest tijdens hun laatste vakantie: het gaat je er altijd om jouw referentiekader en identiteit te toetsen. Zijn zij mooier? Gaan ze naar verre, exotische oorden op vakantie waar jij (financieel) alleen maar van kan dromen? Zien ze er gelukkig uit op hun foto's? Wat hebben zij (meer!) bereikt?

Het is wel belangrijk je te beseffen dat mensen zelden zichzelf laten zien op Internet. Welke identiteit is gewenst?. Daar gaat men zich naar gedragen. Daarnaast worden mensen zich steeds meer bewust van hun privacy. Imago, reputatie en 'personal branding' zijn hot items. Welke foto, welk verhaal en welke informatie men deelt, wordt kritisch afgewogen. Er bestaat duidelijk een steeds groter wordend contrast tussen fantasie en werkelijkheid. Virtueel kan iemand nog zo'n succes lijken, in de realiteit is zo iemand misschien helemaal niet te benijden!

Daarom ga ik de volgende keer tijdens één van die avonden dat ik nieuwsgierig profielen zit te neuzen het eens anders doen! Ik ga mijn creativiteit eens aan het werk zetten. Kijk eens naar deze foto:Op het eerste gezicht som je de volgende eigenschappen cq conclusies op: succesvol, liefdevol, aantrekkelijk, rijk, invloedrijk et cetera. Ga nu eens aan de slag met je verbeelding.....Ik denk me in dat ze nachten wakker liggen van huilende kinderen, ze hebben geen privacy, iedereen heeft een mening over ze. En dat is dan niet eens echt iets bedenken omdat het allemaal waarheden zijn. Ga eens een stapje verder en vergelijk ze echt eens met jou. Brad werd waarschijnlijk door Angelina het bed uit gebonjourd vanmorgen omdat de baby huilde. Ze is de halve nacht wakker geweest met een jengelde kleine. Haar tepels doen zeer van de borstvoeding. Ze kan Brad lichamelijk niet in de buurt van haar boezem verdragen. Brad mist zijn wekelijkse potje ochtendseks en raakt na vier weken droogstaan al aardig gefrustreerd. Om de lieve vrede te bewaren gaat hij om half zes het bed uit en wiegt de baby in slaap. Tegen de tijd dat dit hem gelukt is, zijn de andere twee deugnieten allang stiekem naar beneden gegaan. Ze hebben eerst alle keukenkastjes opengetrokken op zoek naar Oreo's. Tijdens het zoeken moeten ze al op hun tenen op het aanrechtblad staan en er valt wel eens iets naar beneden. Ze hebben de koekjes duidelijk gevonden, de melk ook. En de koekjes en melk op hun beurt de bank en het Perzisch vloerkleed. Affin, er gebeurt in mijn hoofd nog veel meer met dit gezin. Het komt er in elk geval op neer dat ze eigenlijk maar op het nippertje op tijd aangekleed op het bed verschenen voor de fotoshoot.
Deze doodnormale ongeregeldheden binnen een gezin tonen zij alleen niet aan de buitenwereld natuurlijk. Ze willen het image intact houden. This is Hollywood! Brangelina verkoopt een illusie die wij allemaal maar wat graag lijken te willen geloven.....

Toch is dagdromen over de ellende van mensen als Brad Pitt en Angelina Jolie best leuk he? Houd dat eens een weekje vol en kijk na die week eens naar je eigen profiel op Facebook of Hyves. Ook jij hebt je beter of anders voorgedaan, of niet? Staak dat eens een paar maanden! Schep eens genoegen in het feit dat je een druk, soms ontwricht, maar ook wel weer heel normaal bestaan leidt? Waarom wil je met de meute meelopen? Hobbel je achter alle fashionista's en door Hollywood gebombardeerde rolmodellen aan? Wees uniek en leer te genieten van je uniciteit.

Hoeveel vrijheid geniet je wel niet door te weigeren je te conformeren aan voorbeelden en definities van wat gewenst, gewoon, fatsoenlijk of geaccepteerd is? Je zult zien dat je als een dartelend dier een groene wei betreedt....en het weitje dat de buren achtertuin noemen is echt niet groener dan jou stukje kunstgras!Trefwoorden: vergelijken, geluk, gezin, imago, werkelijkheid, onzekerheid
7612 keer bekeken

Geef jouw mening over of reactie op bovenstaande:
Naam
Email Wordt niet getoond!
UpdateJa, stuur mij een mail wanneer iemand reageert op dit item
Homepage: http://
Bericht
Spamcheck: Welke dag van de maand is het?

Over mij

Je leest hier 1001 gedachten van mij: Anneke. 44-Jarige, gelukkige vrouw. Samenwonend met man, bewust zonder kids. Mijn verhalen gaan over gevoelens, ervaringen en emoties. Alles wat het dagelijks leven kleur geeft, vormt voor mij inspiratie om van mij af te schrijven.

Zoeken


Recente items

Op de hoogte blijven?

Top zoekwoorden

  • hoe kom je klaar
  • hoe komt een vrouw klaar
  • hoe kom je klaar
  • hoe kom ik klaar
  • hoe komt een vrouw klaar
  • hoe kom ik klaar
  • waarom trouwen
  • anaal klaarkomen
  • anaal orgasme
Anderen vertellen over dit item?