1001gedachten

Your tagline

06
Mar

De definitie van houden van

zaterdag 6 maart 2010

'Wat is eigenlijk de definitie van houden van?' Mijn lief kan van die heerlijke vragen aan zichzelf stellen. Doet ie meestal onder de douche en tegen de tijd dat hij afgedroogd en aangekleed is, is hij alweer vergeten welke vraag deze keer in zijn hoofd rondspookte. Vandaag was de vraag kennelijk erg dringend. Of verwarrend. In plaats van de vergetelheid waarin zijn vragen normaal gesproken raken tijdens het afdrogen, bleef deze kwestie elke ontstane leegte in zijn hoofd maar opvullen. Hij kwam de trap aflopen en bombardeerde mij met vragen over gevoelens, emoties en wanneer iemand nou kon spreken over liefhebben, houden van en beminnen. Zou hij er vanuit gaan dat ik alwetend ben en het antwoord wel weet? Helaas moest ik hem teleurstellen want met geen mogelijkheid zou ik een zinnige definitie kunnen geven. Een definitie pretendeert namelijk een uniforme toepasbaarheid en dat lijkt me bij een dergelijk persoonlijk onderwerp als liefde een bijna onmogelijke taak.

Het vreemde is, dat als ik tegen een derde zeg 'Ik hou van hem' ze kennelijk weten wat ik bedoel. Ze vragen in elk geval niet naar de verdere inhoud of betekenis van mijn tot hen gesproken woorden. Dat impliceert dat er dus wel degelijk een consensus bestaat over wat het precies inhoudt.

Ik hou van mijn ouders, mijn man, mijn kat en ik houd ook van patat. Maar de gevoelens die deze mensen, mijn huisdier en de vette hap bij mij losmaken zijn toch echt niet met elkaar te vergelijken. Wat is dan het verschil precies? Ik greep naar mijn maatje die mij doorgaans wel de antwoorden verschaft op de door mij gestelde vragen. Maar zelfs de, sinds de negentiende eeuw bestaande en regelmatig geüpdate, Van Dale is er niet uitgesproken duidelijk over. Immers, met de daar gegeven begripsomschrijving bij 'houden van' kom je nog geen steek verder. Het probleem verschuift zich alleen maar naar een andere begripskwestie, namelijk de verklaring en duiding van 'iemand liefhebben'.

Hoewel er geen eenduidige inhoud aan begrippen als 'liefde' en 'houden van' gegeven is of misschien zelfs wel kan worden gegeven, bestaan er in de dagelijkse communicatie geen problemen met de semantiek noch treden er complicaties op in menselijke communicatie. Ik concludeer hieruit dat hoewel iedereen een eigen betekenis en uitleg geeft aan de door gesprekspartners gebezigde verhalen over liefe en beminnen er niet zulk een groot onderscheid bestaat dat gesprekken een vreemde wending krijgen of dat de inhoud van boodschappen wederzijds onbegrip veroorzaken.
De liefde heeft nu eenmaal geen duidelijk omlijnde kaders. Het is iets dat je van binnen voelt en zelf ervaart. Elk individu houdt er een persoonlijke kerngedachte op na en kent een zelf bepaalde significantie toe.

Wat mij betreft is het eigenlijk ook helemaal niet nodig een verklaring omtrent het fenomeen 'houden van' op te stellen. Het enige belangrijke is dat je wel voldoende beseft wat precies jouw interpretatie is. Want niet uit je woorden komen is geen probleem waar het kwesties van het hart betreft, maar het niet kunnen herkennen is echt een gemis. Houden van moet je doen en liefde moet je ervaren! **Trefwoorden: liefde, houden van,
9920 keer bekeken, 1 reactie

Geef jouw mening over of reactie op bovenstaande:
Naam
Email Wordt niet getoond!
UpdateJa, stuur mij een mail wanneer iemand reageert op dit item
Homepage: http://
Bericht
Spamcheck: Welke dag van de maand is het?
Heel leuk geschreven, leuk geschreven. Mijn man kwam, toevallig ook na het douchen, beneden en stelde mij exact dezelfde vraag. Ook ik kon hier geen direct duidelijk antwoord op geven.

Over mij

Je leest hier 1001 gedachten van mij: Anneke. 42-Jarige, gelukkige vrouw. Samenwonend met man, bewust zonder kids. Mijn verhalen gaan over gevoelens, ervaringen en emoties. Alles wat het dagelijks leven kleur geeft, vormt voor mij inspiratie om van mij af te schrijven.

Zoeken


Recente items

Op de hoogte blijven?

Top zoekwoorden

  • hoe kom je klaar
  • hoe komt een vrouw klaar
  • hoe kom je klaar
  • hoe kom ik klaar
  • hoe komt een vrouw klaar
  • hoe kom ik klaar
  • waarom trouwen
  • anaal klaarkomen
  • anaal orgasme
Anderen vertellen over dit item?