1001gedachten

Your tagline

23
Feb

Er zijn nogal wat tegenstrijdige berichten over de invloed van technologische vooruitgang, en in het bijzonder Internet, op de mens. Vorig jaar riep men nog dat bepaalde Internetdiensten dom maken terwijl afgelopen week ineens bleek dat internetten je sowieso slimmer maakt. Technologische snufjes als sms en veel internetdiensten hebben duidelijk veel teweeggebracht. Een slimmer wordende bevolking is een positief gevolg, maar gebleken is dat er ook grote nadelen aan de (technische) vooruitgang kleven. Alle recente technologische ontwikkelingen zorgen vovor een versnelling van de samenleving. En met deze versnelling ontstaat onherroepelijk een kopgroep die alle informatie gemakkelijk en snel tot zich kan nemen en een groep (waaronder de aan Infobesitas lijdende jeugd) die achterblijft omdat ze niet de kennis of kunde hebben om de enorme information overload op een adequate manier te verwerken.

Koningin Beatrix probeerde in haar troonrede van vorig jaar het onderwerp op de publieke agenda te krijgen en een discussie uit te lokken. Dat lukte gedeeltelijk, maar na een paar dagen heftige tweets die unaniem de koningin tegenspraken stierf het aangehaalde issue, dat moderne snufjes kunnen leiden tot sociale verarming, een stille dood. Mij heeft het nog niet helemaal losgelaten.

Ik ben een fanatiek twitteraar en mijn lief zal zelfs zeggen dat ik verslaafd ben, maar nog steeds begrijp ik Bea. Internet heeft een waanzinnige wereld vol mogelijkheden geopend en er heeft ook heus wel sociale verrijking plaatsgevonden doordat grenzen zijn verdwenen en contacten makkelijker gemaakt worden. Echter, er zijn ook zat negatieve consequenties. Hierboven haalde ik al het nieuwe fenomeen infobesitas aan. Daarnaast zijn er nog wel meer vervelende uitvloeisels.

In de eerste plaats leidt de snelheid waarmee men meent alles te moeten communiceren en tot zich te nemen tot aandachtsproblemen. Als ultiem voorbeeld de val van het kabinet. In plaats van naar collega’s en opponenten te luisteren, zit de halve kamer te sms-en en te twitteren. Kennelijk is het teveel gevraagd om respect op te brengen en aandachtig te luisteren naar wat de medemens te vertellen heeft. De eigen boodschap prevaleert en dient vrijwel onmiddellijk gedeeld te worden met Jan en alleman. Balkenende valt dan misschien in herhaling iedere keer dat hij ‘zijn normen en waarden’ van stal haalt, kennelijk is de boodschap zelfs in zijn direct omgeving nog niet eens gehoord en doorgedrongen! Jongeren wordt op deze manier geleerd dat een beargumenteerd verhaal houden niet de bedoeling is. Er luistert immers niemand. Zij zien Twitter en sms als valide media en deze hebben hen ervan overtuigd dat communiceren dient plaats te vinden in 140 leestekens. Ben je langer aan het woord? Dan zul je genoegen moeten nemen met het turen naar een kruin. Je gesprekspartner is immers allang bezig een RSI-duim op te lopen door de wereld mede te delen dat hij naar een uitermate slaapverwekkend verhaal zit te luisteren. We zijn teruggeworpen op communiceren zoals in de oertijd. Toen was het vooral de gebiedende wijs die zorgde dat we weinig uitgebreide verhalen hadden, tegenwoordig zijn het de oneliners van honderdnogwat letters die domineren.

Argumenten? Iemand in de ogen kijken en een discussie aangaan? Dat is niet hip. De term dialoog kent men alleen nog uit vage, obscure leerboekjes. Een verouderd concept dat allang niet meer toegepast wordt. Tweerichtingsverkeer impliceert namelijk dat je naast kritiek uitdelen ook open moet staan om commentaar te ontvangen. En dat is een brug te ver. De huidige paradox is namelijk dat de samenleving de laatste decennia enorm verhardt en we hard van ons af en om ons heen slaan, maar we kunnen steeds slechter incasseren.Trefwoorden: infobesitas, technologie, twitter, sociale achteruitgang, kritiek, incasseren
4405 keer bekeken

Geef jouw mening over of reactie op bovenstaande:
Naam
Email Wordt niet getoond!
UpdateJa, stuur mij een mail wanneer iemand reageert op dit item
Homepage: http://
Bericht
Spamcheck: Welke dag van de maand is het?

Over mij

Je leest hier 1001 gedachten van mij: Anneke. 41-Jarige, gelukkige vrouw. Samenwonend met man, bewust zonder kids. Mijn verhalen gaan over gevoelens, ervaringen en emoties. Alles wat het dagelijks leven kleur geeft, vormt voor mij inspiratie om van mij af te schrijven.

Zoeken


Recente items

Op de hoogte blijven?

Top zoekwoorden

  • hoe kom je klaar
  • hoe komt een vrouw klaar
  • hoe kom je klaar
  • hoe kom ik klaar
  • hoe komt een vrouw klaar
  • hoe kom ik klaar
  • waarom trouwen
  • anaal klaarkomen
  • anaal orgasme
Anderen vertellen over dit item?