1001gedachten

Your tagline

12
Feb

Phonofobie

vrijdag 12 februari 2010

2010: Het tijdperk waarin de mobiel telefoon bijna aan menselijke oor is vastgeplakt. Jongeren zouden hun mobiele, telefonische 'lifeline' het liefst laten implanteren lijkt wel. Hoewel ik een sucker ben voor gadgets en elektronica hoor ik wat dit betreft niet bij de hedendaagsen.

Ik heb namelijk een diepgewortelde en soms bijna onoverkoombaar vrees voor mijn telefoons. Aangezien ik deel uitmaak van een modern huishouden zijn er maar liefst zes van die ondingen present in ons stulpje. Gelukkig zijn drie daarvan onderdeel van dezelfde set en 'delen' ze hetzelfde nummer. Ons heilige privénummer. Bij elkaar hebben slechts een handjevol mensen dit telefoonnummer en dus de macht onze rust te verstoren met die vreselijk goedkope ringtone die ook in elke pizzeria weerklinkt.
Daarnaast bezitten we uiteraard de broodnodige mobiele telefoons. Nou ja, de maatschappij, telefoonproducenten, telefoniebedrijven en de media hebben ons geïndoctrineerd en hebben ons doen geloven dat ze broodnodig zijn. Vroeger hebben we ons ook altijd gered zonder, waarom kunnen we dan nu geen enkele situatie meer de baas zonder in onze zak of tas te graaien om direct contact te leggen?

Oké, toegegeven: in den beginne was ik er weg van. In mijn klas was ik een van de weinigen met een echte mobiele Panasonic G520. Ik vergaarde er een hoop aanzien mee. Vooral toen ik tijdens een lesuur Nederlands mijn telefoontje gewoon in de klas aannam. Het was onbewust gegaan en ik had het niet gepland, bedoelde er niets mee. Het gebeurde gewoon. Hilariteit onder al mijn klasgenoten toen de wangen van de docente door haar woede veranderden van lichtroze in tomaatrood.

Tegen de tijd dat ik ging studeren, had ik mijn Panasonic allang ingeruild voor een oh zo gewilde Nokia en toen begon het ding nut te vertonen. Nú zou ik het oneindig verzenden van sms-jes en uren bellen over niets niet meer in de categorie nuttig plaatsen, maar de kKPN had in die tijd een goede aan mij en mijn Flexibel abonnement.

Tegen het einde van mijn studietijd werd een familielid ernstig ziek. Toen veranderde de hele uitstraling van mijn tot dan toe geliefde en gekoesterde Nokia 7210. Tot dan toe had het kleinood me namelijk slechts voorzien van leuke, grappige en gezellige mededelingen. Maar daar kwam een einde aan. Mijn gsm werd het epicentrum van (naderend) onheil. Mijn familie is behoorlijk close en alles en iedereen werd op de hoogte gehouden van 't wel en wee van het zieke familielid. En helaas was er meer dan regelmatig slecht nieuws.

En daar zag mijn phonofobie het levenslicht.

Iedere keer als ik die verschrikkelijke Nokia tune hoorde, sloeg mijn hart over. Voordat ik goed en wel had aangenomen, hadden de meest vreselijke doemscenario’s zich in mijn hoofd ontvouwd waarbij dood en verderf doorgaans streden om de hoofdrol.

Dit moet de wortel van mijn telefoonangst zijn. Een jarenlange, steeds terugkerende aandoening zorgde er ook wel voor dat de donderwolken bleven hangen en de 'slecht-nieuws-telefoontjes' geen tijdelijk en kortstondig intermezzo bleven. Nu, na een jaar of vijf is er gelukkig een stuk minder frequent contact. En toch heb ik nog steeds een bloedhekel aan dat apparaat met toetsjes.

Alleen als mijn moeder belt neem ik op. Daar heb ik nummerherkenning voor. Elk ander inkomend gesprek laat ik over aan mijn wederhelft. Helaas heb ik zakelijk gezien die luxe niet. Als ze mij bellen, dan willen ze ook mij spreken en niet die ene collega. Al zouden ze het prima met die collega afkunnen. Mensen hebben echt de neiging om voor elk wissewasje te bellen. En altijd op momenten dat ik even al mijn aandacht nodig heb voor een belangrijke klus of deadline. Als ik gaandeweg het gesprek aangeef dat we per mail tijdens kantooruren altijd binnen een uur een antwoord verzenden dan roepen ze dat bellen zoveel sneller is. Dat klopt ook wel ja. Als je belt, kun je pushen en druk uitoefenen en ik heb er een bloedhekel aan als ik voor het blok gezet wordt. Gezien het feit dat ik een peoplepleasend vrouwmens ben, kan ik geen nee zeggen en laat ik me door een gezellig of juist drammerig gesprek veel te snel verleiden tot beloftes die ik niet kan of niet wil nakomen. En dat leidt onherroepelijk tot ergernis bij mij en frustratie van mijn telefooncontact. Op een later moment moet ik namelijk mijn beloften bijstellen en de klant vertellen dat zijn wens maar voor de helft vervuld kan worden.
Met Outlook wordt ik niet in zulke situaties geplaatst. Over de inhoud van een e-mailtje kan ik tenminste rustig nadenken, mijn woorden zorgvuldig kiezen en mijn emoties achterwege laten.
Jammer genoeg is het infofilter en het bel-me-niet-register zakelijk geen optie. Daar zal mijn werkgever niet echt van onder de indruk zijn ben ik bang.

Misschien toch mijn voicemail eens in gaan spreken dat ik uitsluitend per mail te bereiken ben en dat ze dan binnen zestig minuten geholpen worden.
Ga ik al die beljunkies eens een tijdje dwingen op mijn manier te communiceren! Kunnen ze meteen hun (zakelijke) mobiel weggooien en een goede daad verrichten. Minder straling, minder ergernis van anderen als ze in de trein of op straat luidruchtig in hun gsm lopen te kwekken et cetera.

Een beter telefoonmilieu begint bij mij! **Trefwoorden: Phonofobie, telefoonvrees, e-mail, bellen, onheil
2926 keer bekeken

Geef jouw mening over of reactie op bovenstaande:
Naam
Email Wordt niet getoond!
UpdateJa, stuur mij een mail wanneer iemand reageert op dit item
Homepage: http://
Bericht
Spamcheck: Welke dag van de maand is het?

Over mij

Je leest hier 1001 gedachten van mij: Anneke. 39-Jarige, gelukkige vrouw. Samenwonend met man, bewust zonder kids. Mijn verhalen gaan over gevoelens, ervaringen en emoties. Alles wat het dagelijks leven kleur geeft, vormt voor mij inspiratie om van mij af te schrijven.

Zoeken


Recente items

Op de hoogte blijven?

Top zoekwoorden

  • hoe kom je klaar
  • hoe komt een vrouw klaar
  • hoe kom je klaar
  • hoe kom ik klaar
  • hoe komt een vrouw klaar
  • hoe kom ik klaar
  • waarom trouwen
  • anaal klaarkomen
  • anaal orgasme
Anderen vertellen over dit item?