1001gedachten

Your tagline

12
Feb

Houden van

vrijdag 12 februari 2010

'Je moet eerst van jezelf houden voordat je van iemand anders kunt houden!' Een uitspraak waar mening vrouwen- en psychologieblad ieder jaar wel weer een artikel aan wijdt. Als ik in het schap bij de Albert Heyn of Bruna een dergelijke kop zie staan op een voorpagina, krijg ik spontaan jeukende uitslag.

In de eerste plaats irriteert het me, omdat het zo vreselijk stereotype en cliché is. Vrouwen haten zichzelf. Waarom? Is het echt zo? Soms zou je denken van wel. Zeuren kunnen we in elk geval genoeg! Is het niet het uiterlijk dan zeiken we wel over de ambities die we niet kunnen waarmaken. Elke vrouw kan zo een waslijst tekortkomingen opnoemen. We zijn altijd zo vreselijk streng voor onszelf. En zo’n artikel over houden van jezelf vijzelt mijn beeld van vrouwen niet echt op. Kennelijk moet ons steeds maar weer verteld worden dat we de moeite waard zijn. Na al die zinloze artikelen, zelfhulpboeken, cursussen en workshops zijn kennelijk we nog immer niet in staat van onszelf te houden.

Ten tweede ben ik het gewoon niet eens met de uitspraak. Wat leer ik precies door van mijzelf te houden waardoor ik pas in de situatie dat ik mezelf waanzinnig vind en ik vlinders in mijn buik heb, van iemand anders kan houden?

Het is wat mij betreft eerder een kwestie van het formuleren van een duidelijke definitie van ‘houden van’ dan het aanhouden van een specifieke volgorde of volgen van een gespecificeerde tijdslijn.

Door de één wordt het begrip handig en toepasbaar omschreven:
[quote]

Houden van is liefde voelen voor die ander, plus hem of haar accepteren en verantwoordelijkheid nemen voor de relatie tussen jullie twee.2
[/quote]
Anderen geven juist de voorkeur aan een minder strakke omlijning:
[quote]
Het is een gevoel dat het gevoel gevoelt wanneer het gevoel gevoelt dat het dat gevoel nog nooit gevoeld heeft.3
[/quote]
Voor mij betekent het dat ik me in een situatie bevind waarin ik een relatie heb met een ander en dat het geluk van die ander essentieel is voor dat van mij.1
Dat zijn zo even snel al drie verschillende definities die raakvlakken hebben, maar ook zeer zeker van elkaar verschillen als je er een echt debat over gaat voeren. En dat is nu het moeilijke van dat hele ‘van jezelf houden’. Wat is dat nu eigenlijk? Om eens naar bovenstaande definities terug te keren: de eerste gaat al volledig manco. Ze spreken immers over ‘die ander’ en laat deze persoon nu net afwezig zijn in dat plaatje van mij alleen. De tweede is nog wel aardig als je aanhanger bent van het ‘eerst-van-jezelf-houden dogma’. Immers; stap één in het leven is houden van jezelf en dan zul je een gevoel voelen dat je niet eerder hebt gevoeld. Al kan de hele begripsomschrijving de prullenbak in waar het gaat om interpersoonlijke relaties. Je hebt dat onbekende gevoel immers al doorgemaakt toen je van jezelf leerde houden!

Wat mij betreft kun je best van iemand anders houden als je niet van jezelf houdt. Dat komt ook tot uitdrukking in de definitie die ik hierboven gaf. Houden van is iets essentieel anders dan gelukkig zijn. Je kunt zielsveel van je partner houden en zijn of haar geluk vooropstellen. Met het gelukkiger worden van je geliefde, voeg je ook steeds een beetje geluk toe aan je eigen gevoel. Uiteindelijk creëer je hiermee een positieve omgeving, gelukkige en bevredigende relaties en deze geven je vervolgens de rust en kracht om je leven uit te bouwen, om je succes na te jagen en je behoeften te bevredigen. Uiteindelijk beland je dan vanzelf in de positie dat je tevreden bent met wat je doet en wie je bent. Dat gevoel van tevredenheid zie ik als het houden van jezelf. Je weet wat je sterke kanten zijn en hebt deze benut. Je weet ook wat je zwakke kanten zijn en die heb je gecompenseerd of geaccepteerd.
Daarnaast, niet geheel onbelangrijk, heb je je partner uitgekozen om een bepaalde reden. Je voelt dus liefde voor hem of haar vanwege bepaalde karaktertrekken en kenmerken. Je houdt van die kenmerken en kunt ze benutten in je dagelijks leven en selecteren welke van die eigenschappen, trekjes en kenmerken je het waardevolst vindt en welke je toe zou willen voegen aan je eigen 'repertoire'. Of zoals Maurice Maeterlinck het samenvatte: 'Wie waarlijk liefheeft, wordt beter'

Het feit dat ik soms meer van mijn geliefde houd dan van mijzelf zie ik dus niet als een probleem. Het schept juist kansen. Hij is mijn basis. ‘Wij’ vormen mijn vangnet. Ik keer altijd naar ‘ons’ terug bij de zoektocht naar al het andere. Door van hem te houden, heb ik mogelijkheden om mijzelf te ontdekken, veranderen en bijstellen. Liefde werkt immers bevrijdend!

Met andere woorden: door eerst van een ander te houden kun je ook leren om van jezelf te houden. Volgorde doet er in de liefde veel minder toe dan opvattingen en overtuigingen. **


1 Naar een uitspraak van Robert Heinlein
2 Bron: IDEE Haarlem. Praktijk voor counseling, psychologische hulp, training en psychotherapie
3 Naar een uitspraak van Vlaams schrijver VerbeeckTrefwoorden: houden van, liefde, van jezelf houden
4020 keer bekeken

Geef jouw mening over of reactie op bovenstaande:
Naam
Email Wordt niet getoond!
UpdateJa, stuur mij een mail wanneer iemand reageert op dit item
Homepage: http://
Bericht
Spamcheck: Welke dag van de maand is het?

Over mij

Je leest hier 1001 gedachten van mij: Anneke. 42-Jarige, gelukkige vrouw. Samenwonend met man, bewust zonder kids. Mijn verhalen gaan over gevoelens, ervaringen en emoties. Alles wat het dagelijks leven kleur geeft, vormt voor mij inspiratie om van mij af te schrijven.

Zoeken


Recente items

Op de hoogte blijven?

Top zoekwoorden

  • hoe kom je klaar
  • hoe komt een vrouw klaar
  • hoe kom je klaar
  • hoe kom ik klaar
  • hoe komt een vrouw klaar
  • hoe kom ik klaar
  • waarom trouwen
  • anaal klaarkomen
  • anaal orgasme
Anderen vertellen over dit item?