1001gedachten

Your tagline

22
Jan

Sire komt met een campagne over hoe je aardig moet zijn en vooral ook hoe je om moet gaan met mensen die aardig tegen je zijn of hoe te reageren op een compliment dat je ontvangt. Uit de situaties die in de filmpjes geschetst worden, blijkt maar weer hoeveel wantrouwen we koesteren tegen onze medemens.

Wantrouwen is ook een kernwoord in de giro 555 acties voor Haiti de afgelopen week. ‘Komt mijn geld wel echt in Haiti terecht’? en ’Hoeveel van mijn donatie blijft aan de strijkstok hangen?’ zijn veelgestelde vragen. Kennelijk vertrouwen wij de Samenwerkende Hulporganisaties niet. We geloven niet dat zij met ons geld datgene doen dat ze beloven.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik ook zo’n wantrouwend persoon ben. Ik betrap mezelf er regelmatig op een onbehaaglijk gevoel te hebben bij bepaalde situaties en mensen. Ik heb geleerd om naar mijn gevoel te luisteren, omdat intuďtie eigenlijk zelden liegt. Het probleem is alleen wel dat een eerste indruk wel opgedaan moet worden in onbevangenheid. Vaak spelen echter van meet af aan al vooroordelen mee in onze beoordeling van mensen en situaties.

En die vooroordelen zijn vaak het probleem. Ieder mens neemt ze mee bij het inschatten en beoordelen van mensen en situaties, maar dat is heel vaak niet terecht. Vooroordelen worden niet ingegeven door een interne conclusie, maar gevoed door externen. We worden van alle kanten geďndoctrineerd door media, politici en zelfs mensen bij ons in de straat. Door in te spelen op een natuurlijk in de mens aanwezig zijnde aanleg om angst uit de weg te gaan, worden verhalen verteld en beelden getoond die ons vervullen van angst. Maar hoe vaak zijn die verhalen niet aangedikt of compleet uit hun verband getrokken? En zijn veel beelden op televisie en in kranten niet uitvergrotingen van een ‘worst case’ scenario? Politici doen aan stemmingmakerij en ook door hen geschetste eindstations zullen doorgaans nooit bereikt worden. Als mens zijn we potverdomme geëvolueerd en hebben we een flinke inhoud in onze hersenpan. Jammer dat met de inhoud ervan vaak zo slecht en onzorgvuldig wordt omgesprongen. We zetten onze hersenen eigenlijk veel te weinig in om tot een beargumenteerd standpunt te komen. En daarmee laten we zo ontzettend veel kansen liggen!

Het door vooroordelen en irrationele gedachten ingegeven wantrouwen is een moordenaar van mogelijkheden. Kansen die we weigeren te benutten door de volkomen verkeerde en misplaatste uitkomst van onze beoordelingen. De komende tijd ga ik dus proberen om zaken van meerdere kanten te belichten en eens wat meer informatie en meningen in te winnen. Misschien kan ik dan een stap in de goede richting maken en tot een weloverwogen conclusie komen. Het kan haast niet anders dan dat er deuren voor me open zullen gaan en ik mijn sneller, beter of eerlijker mijn ambities kan waarmaken.Trefwoorden: wantrouwen, angst, mogelijkheden, vooroordelen, kansen
3322 keer bekeken

Geef jouw mening over of reactie op bovenstaande:
Naam
Email Wordt niet getoond!
UpdateJa, stuur mij een mail wanneer iemand reageert op dit item
Homepage: http://
Bericht
Spamcheck: Welke dag van de maand is het?

Over mij

Je leest hier 1001 gedachten van mij: Anneke. 41-Jarige, gelukkige vrouw. Samenwonend met man, bewust zonder kids. Mijn verhalen gaan over gevoelens, ervaringen en emoties. Alles wat het dagelijks leven kleur geeft, vormt voor mij inspiratie om van mij af te schrijven.

Zoeken


Recente items

Op de hoogte blijven?

Top zoekwoorden

  • hoe kom je klaar
  • hoe komt een vrouw klaar
  • hoe kom je klaar
  • hoe kom ik klaar
  • hoe komt een vrouw klaar
  • hoe kom ik klaar
  • waarom trouwen
  • anaal klaarkomen
  • anaal orgasme
Anderen vertellen over dit item?