1001gedachten

Your tagline

31
Dec

Oud en Nieuw is niet mijn ding

donderdag 31 december 2009

Elk jaar weer heb ik totaal geen zin in de jaarwisseling. Oud & Nieuw is gewoon niet aan mij besteed denk ik. Ik kan me zelfs precies herinneren vanaf wanneer ik er niet meer blij van werd. Als klein kind vond ik het namelijk wel fantastisch! Lekker laat opblijven, heerlijke hapjes in huis en we speelden altijd de hele avond allemaal verschillende kaartspelletjes. Om middernacht gingen we naar buiten om de buren een goed nieuwe jaar te wensen en ik mocht sterretjes afsteken. Pas rond één uur of half twee richting bed. Als dreumes is dat superstoer. Als je wat ouder wordt dan is dat laat opblijven helemaal niet meer zo'n uitzondering. Toen ik op het VWO zat, bepaalde ik vaak zelf mijn bedtijd en in het weekend was dat laat, later, laatst. Op mijn veertiende heb ik, mede daardoor denk ik, de interesse en het plezier in de overgang van oud naar nieuw verloren. Ik was een depressief pubertje met liefdesverdriet. Het verantwoord eten was ook in ons huis doorgedrongen dus geen heerlijke hapjes, salades, haring met uitjes en wat al niet meer. (Kaart)spelletjes vond ik te kinderachtig, maar de oudejaarsconference op televisie kon ik dan net nog niet volgen. Met mijn puistenkop was ik niet zo politiek of maatschappijlijk betrokken. En dan duurt zo'n avond lang, heel lang! Wachten tot het eindelijk eens middernacht wordt. En om middernacht kon ik alleen maar huilen. Mijn object van verliefdheid had totaal geen interesse in mij en mijn liefdesverdriet overschaduwde al het wèl positieve dat datzelfde jaar had plaatsgevonden. Wat voelde ik mij klote, zielig en eenzaam zeg! En sindsdien heb ik het verschrikkelijk nare trekje om om twaalf uur te gaan focussen op alle negatieve dingen van het afgelopen jaar. Met als gevolg dat ik elk jaar niet bepaald uitkijk naar 'de feestelijkste avond van het jaar'. Ik ben me altijd mentaal aan het voorbereiden. 'Niet janken! Er zijn genoeg leuke ervaringen geweest de afgelopen tweeënvijftig weken!'.

Wat ook niet helpt een jolige en gezellige sfeer te creëren is mijn hekel aan vuurwerk. Sterker nog, ik haat vuurwerk. Vooral dat knalvuurwerk. Die haat is er niet altijd geweest. Als kleine meid vond ik vuurwerk best gaaf volgens mij. Ik was er in elk geval niet zo bang voor als tegenwoordig. Die angst is ontstaan toen ik als tiener nietsvermoedend op de fiets langs een stel opgeschoten jongens reed. Van die gozertjes die al begin december hun voorraad illegale lawinepijlen, strijkers, vlinders, grondbommen en Chinese bloemen inslaan en dan op hun hangplek de stoere gast uit gaan hangen door te laten zien dat ze zolang mogelijk de ledematen-amputerende voorwerpen in hun handen durven houden. Als ze zichzelf aan gort schieten met dat spul is het nog niet eens zo heel erg: boontje komt om zijn loontje, eigen schuld dikke bult. Wat ik erger vind, is dat het ook steeds normaler wordt om met dat spul te gaan gooien. En dat deden ze een jaar of zeventien geleden dus ook..…naar mij! Ik weet nog dat ik me helemaal een ongeluk schrok en dat ik nog een kwartier met het hart in mijn keel verder ben gefietst. Sindsdien heb ik een vuurwerkfobie! Vandaag moest ik ook even een snelle boodschap doen en ik besloot lopend de supermarkt aan te doen. Mistake! De hele buurt is vergeven van de stoere jochies die rugzakken vol rotjes met zich meedragen. Ik zag twee mij naderen en ik voelde weer die angst. Ik had ze even daarvoor al naar auto's zien gooien en aangezien ik, buiten de vuurwerkhooligans, de enige voetganger op straat was, zag ik mezelf al als gewillig doel. Expres stak ik de straat over, zodat ik hopelijk buiten hun bereik zou lopen. Uiteraard was mijn angst ongegrond, want ze leken niet in het minst geïnteresseerd in mij.

De rest van het jaar blijf ik dus lekker binnen en ik doe alsof het helemaal geen 31 december is. Nee hoor, we zetten de stereo lekker hard zodat we het vuurwerk niet horen. Nou ja, bijna dan, want zelfs onze überstereo kan de carbidschieters niet overstemmen. We drinken een lekker borreltje en doen allebei wat we leuk vinden, wat betekent dat ik mijzelf de laptop de hele avond toe-eigen en columns, gedichten en verhalen ga typen! Om middernacht zal het knalgeweld wel losbarsten en helaas kan ik dat moment dus niet ongemerkt aan me voorbij laten gaan. Toch maar vast de positieve gedachten op een rijtje zetten en als een mantra herhalen. Weet je wat? Ik probeer het anders! Niet mezelf dwingen om positief te denken, maar proberen mijn tranen te ontwijken. Ik ga niet huilen, ik mag niet huilen, ik hoef niet te huilen, ik zal niet huilen, ik huil niet..….ik neem het me elke keer weer voor hoor. Maar zoals de meeste voornemens is ook deze geen lang leven beschoren, want als de klok twaalf slaat, sta ik toch weer met tranen in mijn ogen. Ik hou ook helemaal niet van afscheid nemen en nieuwe dingen vind ik ook moeilijk te accepteren, misschien is dat het. Het onbekende maakt me onzeker en onzekerheid maakt me bang. 2009 Is na 364 dagen zo lekker vertrouwd. Wat 2010 gaat brengen, moet ik nog maar afwachten. Dat heb ik ook eigenlijk zelf grotendeels in de hand…..komend jaar dus gewoonweg zorgen voor louter goede, leuke, blije en gelukkige ervaringen. Dan kan ik volgend jaar niet grienen, want dan valt er niets te huilen! **Trefwoorden: vuurwerk, huilen, oud en nieuw, emotioneel tijdens jaarwisseling, geluk, jaarwisseling
3507 keer bekeken

Geef jouw mening over of reactie op bovenstaande:
Naam
Email Wordt niet getoond!
UpdateJa, stuur mij een mail wanneer iemand reageert op dit item
Homepage: http://
Bericht
Spamcheck: Welke dag van de maand is het?

Over mij

Je leest hier 1001 gedachten van mij: Anneke. 40-Jarige, gelukkige vrouw. Samenwonend met man, bewust zonder kids. Mijn verhalen gaan over gevoelens, ervaringen en emoties. Alles wat het dagelijks leven kleur geeft, vormt voor mij inspiratie om van mij af te schrijven.

Zoeken


Recente items

Op de hoogte blijven?

Top zoekwoorden

  • hoe kom je klaar
  • hoe komt een vrouw klaar
  • hoe kom je klaar
  • hoe kom ik klaar
  • hoe komt een vrouw klaar
  • hoe kom ik klaar
  • waarom trouwen
  • anaal klaarkomen
  • anaal orgasme
Anderen vertellen over dit item?