1001gedachten

Your tagline

17
Apr

De banken de schuld van de kredietcrisis? Tuurlijk, afschuiven is altijd gemakkelijker dan jezelf eens een spiegel voorhouden. De banken voorzagen in een wens die er bestond bij haar klanten: geld! Meer, beter, anders, mooier en vooral ook meer rijkdom dan de buren of familie. Topmensen die een bonus krijgen worden verguisd, deels terecht natuurlijk, maar zelf vinden de mensen de bonussen van andermans geld die ze zichzelf hebben toebedeeld volkomen terecht. De keuken was niet mooi meer, dus waren we toe aan een nieuwe. De auto was al vijf jaar oud en ik heb toch liever een rode. Ik neem geen genoegen met een driekamerappartement en dus leen ik zeven keer mijn bruto-inkomen om toch die tuin en dat extra toilet te kunnen tonen aan mijn vrienden.....

Logisch toch?

The sky was the limit en een PL-etje hier en een (tweede) hypotheek daar, daar deden we niet moeilijk over. Het leven is er om geleefd te worden en omdat je krap aan een modaal inkomen hebt, hoef je jezelf toch niet de luxe te ontzeggen die de buren zich wel kunnen veroorloven? Het egocentrisme heeft jarenlang hoogtij kunnen vieren. Af en toe massaal een schuldgevoel afkopen tijdens een televisiemarathon voor Tsunami-slachtoffers en we konden er weer een jaar tegenaan met onze spilzieke geest.

Mij is geleerd dat je geen geld moet uitgeven dat je niet hebt. Maakt het mij ongelukkig dat ik niet die nieuwe keuken heb kunnen aanschaffen toen ik dat eigenlijk wilde? Nee hoor! Als ik die keuken had laten installeren had ik nu elke dag tijdens het koken het gevoel gehad dat ik aan andermans werkblad stond.

De bevrediging van iets nieuws aanschaffen is zoveel groter als je weet dat het je eigen verdienste is! Al moet ik er maanden voor sparen, dat doe ik vele malen liever dan ergens geld lenen. En uiteindelijk betaal je met al die kredieten, leningen en uitgestelde betalingen vaak het driedubbele voor een product. Dan is je bank van dat leuke prijsje van €700 ineens toch een ruime €2000 geworden. De geldverstrekker moet immers ook ergens geld aan verdienen.

De kredietcrisis kent dus meerdere schuldigen dan alleen die bank. Die bank kan voorlichten en mensen tegen zichzelf in bescherming nemen, maar Nederland is mondig. Bemoei je vooral niet met iemand anders’ zaken! ’Wie bent u om zich met mijn inkomenspositie te bemoeien?’. Dus blijf vooral allemaal lekker grote bedragen lenen, maak het jezelf lekker gemakkelijk door je tegoed te doen aan alle luxe waarvan jij denkt dat je er recht op hebt. Maar in godsnaam, stop eens met afschuiven van je eigen verantwoordelijkheden en hou jezelf eens een spiegel voor: hoeveel gelukkiger ben je echt met je grote auto, kast van een huis en gestyleerde meubels? Hoe fijn is al die luxe nog als ze komen aankloppen, omdat je een betalingsachterstand hebt en iedereen om je heen gaat beseffen dat je een hoop bezittingen hebt, maar niets in eigendom?Trefwoorden: kredietcrisis, lenen, bezit, luxe
4094 keer bekeken

Geef jouw mening over of reactie op bovenstaande:
Naam
Email Wordt niet getoond!
UpdateJa, stuur mij een mail wanneer iemand reageert op dit item
Homepage: http://
Bericht
Spamcheck: Welke dag van de maand is het?

Over mij

Je leest hier 1001 gedachten van mij: Anneke. 39-Jarige, gelukkige vrouw. Samenwonend met man, bewust zonder kids. Mijn verhalen gaan over gevoelens, ervaringen en emoties. Alles wat het dagelijks leven kleur geeft, vormt voor mij inspiratie om van mij af te schrijven.

Zoeken


Recente items

Op de hoogte blijven?

Top zoekwoorden

  • hoe kom je klaar
  • hoe komt een vrouw klaar
  • hoe kom je klaar
  • hoe kom ik klaar
  • hoe komt een vrouw klaar
  • hoe kom ik klaar
  • waarom trouwen
  • anaal klaarkomen
  • anaal orgasme
Anderen vertellen over dit item?