1001gedachten

Your tagline

15
Nov

Luister naar je hart

zondag 15 november 2009

Een snijdende pijn klieft achter mijn ogen door mijn voorhoofd. Ik heb moeite om de letters te lezen, laat staan te begrijpen wat ik lees. Ik had vroeger nooit hoofdpijn. Mijn hele universitaire studie heb ik doorlopen en afgerond zonder Paracetamolletjes of Ibuprofennetjes. Ook mijn middelbare school heeft mij nooit wegens ziekte hoeven missen, hooguit wegens 'schoolziekte'. Maar de laatste tijd voel ik me steeds vaker minder dan topfit. Bleef het maar bij hoofdpijn. Ook word ik geteisterd door rugpijn en nekklachten en passant werd onlangs door de fysio ook nog een voetbalknie geconstateerd. Ik ben amper dertig en ik lijk van ellende uit elkaar te vallen.
Ik begin weer opnieuw bovenaan de bladzijde met lezen en mijn markerstift trekt neongele strepen door alle zinnen die ik belangrijk genoeg vind voor een samenvatting. Mijn gedachten dwalen af naar al die vage lichamelijke klachten en gezondheidsproblemen. Ik geef mezelf maar gauw de stempel 'hypochonder' zodat ik niet langer stil hoef te staan bij het feit dat mijn lijf vaak niet als mijn gezonde zelf voelt. Als ik uit mijn overpeinzing opschrik, zie ik tot mijn grote schrik dat ik eigenlijk bijna de gehele bladzijde heb ge-highlite. Wat houd ik mezelf en mijn omgeving toch voor de gek!

Twee jaar geleden begon ik aan een studie Psychologie aan de Open Universiteit. Stilstand is achteruitgang dus ik wilde mijn hersenen vooral verder ontwikkelen. Vol goede moed ben ik als een gek aan de slag gegaan met alle inleidende vakken. Ik vertelde mensen dat ik een tweede studie volgde. Jazeker, een universitaire! Wat was ik trots als ze me dan ongelovig aankeken en vol respect hun hoofd iets bogen. 'Natuurlijk is studeren naast een fulltime baan zwaar. Maar ik ben gezegend met een goed geheugen en dat maakt mij goed in leren.' Mijn lief vertelt ook aan iedereen dat hij samenwoont met mij en dat ik naast mijn baan ook nog Psychologie studeer. Hij is trots op mijn intellectuele kunnen en dat maakt mij op mijn beurt weer trots. Maar ik ben overduidelijk niet alleen trots, want dan zou ik wel stralen.

Ik leg mijn boek snel op de hoek van mijn bureau. Gelukkig krijg ik een zakelijk telefoontje en kan ik om valide redenen de uiteenzetting over verschillende situaties waarin cognitieve gedragstherapie uitkomst kan bieden even naar de achtergrond schuiven. Het soelaas is maar van tijdelijke aard. Na afronding van mijn telefoongesprek kijkt het zojuist opzij gelegde boek me met duivelsogen aan. Bah! In mijn hart durf ik het nog niet te erkennen, maar eigenlijk baal ik. Ik ben nu voor het vijfde jaar in dienst bij mijn werkgever en mijn baan komt me steeds vaker de neus uit. Klagende klanten, ellenlange lijsten openstaande facturenů..het zit me tot hier! Na een werkdag ben ik blij als ik thuis op de bank lekker kan relaxen met een filmpje of een leuke televisieserie. Dat resulteert steevast in veel te weinig studie-uren. En ook steevast in een knagend schuldgevoel. Door mijn gelantefanter heb ik weer veel te weinig gedaan, dus er zit weinig anders op dan in het weekend te studeren. Op zaterdag heb ik alleen doorgaans geen zin of geen tijd vanwege verplichtingen. Dan op zondag maar in de boeken duiken. Ik pers er met moeite twee hoofdstukken doorheen wat resulteert in het naar bed gaan met een schuldgevoel dat ik te weinig aan mijn studie heb gedaan. En dan is het verdomme alweer maandag, het begin van een nieuwe werkweek in die baan die ook niet helemaal mijn ding is.

En, zoals wel vaker het geval is, heeft mijn lief mij de ogen geopend vandaag. Hij heeft me gedwongen op tafel te leggen wat me nu eigenlijk dwarszit. Want door mijn eigen schuldgevoel, demotivatie en steeds meer naar algehele malaise neigende 'zijn', heb ik ook nog eens mijn relatie tekort gedaan. Met tranen in mijn ogen geef ik toe dat mijn zo enthousiast begonnen studie als een hunebed op mijn schouders rust. De studie valt me tegen en ik kan steeds minder vaak de zin en energie opbrengen om aan de slag te gaan. 'Dan moet je gewoon stoppen met je studie' zegt hij zonder blikken of blozen. Ja maar, al het ge´nvesteerde geld dan? En hoe moet ik mensen nu gaan vertellen dat ik gefaald heb?

Hij probeert me duidelijk te maken dat als iets alleen maar als een verplichting voelt en ik er geen bevrediging meer uithaal, het geen nut heeft de studie door te zetten. Dat geld moet ik maar zien als leergeld en al die mensen doen er toch niet toe? Hij is sowieso wel trots op me en dat is toch het enige dat telt? Mijn geluk, onze liefde en relatie zijn de belangrijkste dingen in het leven. En nu die onder mijn gesteldheid lijden moet ik maar eens een keuze maken. Die keuze heb ik in mijn hart allang gemaakt. Ik wil, al dan niet voorlopig, de brui geven aan mijn studie en eventjes voor mijzelf en plezier in het leven kiezen.

Ik pak al mijn studieboeken en materialen op en gooi ze in een grote verhuisdoos. Ergens zeurt toch dat stemmetje in mijn hoofd dat het doodzonde is. Maar ik overstem die zeurkous en beslis dat het op dit moment even de beste keuze is. Ik breng de verhuisdoos naar zolder en zet ze achter een van de schotten. Ik huil om het afscheid dat ik neem van mijn grote voornemens. Toch voel ik me licht, omdat er een last van me afvalt.

Dat je ergens goed in bent, wil niet zeggen dat je er ook gelukkig van wordt. Als je niet gelukkig bent en teveel in je leven als een opgave voelt, doe je er verstandig aan een andere weg in te slaan!Trefwoorden: luisteren, ontevredenheid, stress, faalangst, verplichtingen, schuldgevoel
4030 keer bekeken

Geef jouw mening over of reactie op bovenstaande:
Naam
Email Wordt niet getoond!
UpdateJa, stuur mij een mail wanneer iemand reageert op dit item
Homepage: http://
Bericht
Spamcheck: Welke dag van de maand is het?

Over mij

Je leest hier 1001 gedachten van mij: Anneke. 39-Jarige, gelukkige vrouw. Samenwonend met man, bewust zonder kids. Mijn verhalen gaan over gevoelens, ervaringen en emoties. Alles wat het dagelijks leven kleur geeft, vormt voor mij inspiratie om van mij af te schrijven.

Zoeken


Recente items

Op de hoogte blijven?

Top zoekwoorden

  • hoe kom je klaar
  • hoe komt een vrouw klaar
  • hoe kom je klaar
  • hoe kom ik klaar
  • hoe komt een vrouw klaar
  • hoe kom ik klaar
  • waarom trouwen
  • anaal klaarkomen
  • anaal orgasme
Anderen vertellen over dit item?