1001gedachten

Your tagline

04
Sep

Verplichtingen

vrijdag 4 september 2009

Van mijn huidige partner heb ik geleerd dat ik alleen moet doen waar ik zin in heb en wat goed voelt. Van nature ben ik een ‘people pleaser’. Ik wil het iedereen naar de zin maken en als iemand mij vraagt iets te doen voor hem dan doe ik dat ook. Ik werd echter steeds ontevredener met mijn leventje. Door eens goed te analyseren en te bekijken wat het kon zijn waar ik zo’n verdrietig gevoel van kreeg, ben ik erachter gekomen wat het is: teleurstelling. Ik voelde steeds vaker pure teleurstelling doordat ik teveel verwachtingen had. Als ik iets voor iemand had opgeknapt of een luisterend oor had geboden dan verwachtte ik iets terug. Van sommige mensen had een bedankje al voldoende geweest, maar bij andere mensen had ik de volle overtuiging dat er een wederdienst zou komen. Op de momenten dat ik even iemand nodig had om mij te ‘pleasen’, bleek vaak dat mensen geen tijd hadden of kon ik overduidelijk merken dat ze geen zin hadden in mij of mijn (op dat moment) problematische bestaan.

De wereld gaat in mijn ogen kapot aan individualisme. Iedereen kijkt alleen nog naar zichzelf en bedenkt hoe ze het zelf beter kunnen krijgen, meer geld kunnen verdienen, mooier kunnen worden en de buitenwereld nog beter te kunnen laten zien hoe fantastisch ze het wel niet hebben. Ik besef me echter dat elk huis zijn kruis heeft en achter praktisch elke voordeur huizen naast mensen ook hun problemen, angsten en hun ongeluk en verdriet. Graag had ik een rol gehad om het leven van andere mensen iets dragelijker maken. Door dat luisterend oor bijvoorbeeld. Idealistisch misschien, maar dat idee maakte me vroeger echt gelukkig. Maar hoe ver ga je met geven? Er is geen weegschaal voor dit soort dingen. Ik ben er ook van overtuigd dat je emoties en daden voor anderen niet op een dergelijke weegschaal zou moeten willen leggen. Toch kan niemand beweren nooit iets terug te verwachten voor de inzet die je toont. Een gebaar op zijn tijd, wordt enorm gewaardeerd. Vandaag gaf ik mijn schoonmoeder een klein kadootje, omdat ze wat slecht in haar vel zit. En voor mij zijn de glazige oogjes als ze het beschaamd in ontvangst neemt voldoende. Ik weet namelijk voor de volle honderd procent dat als het met mij wat minder gaat ze voor mij ook hemel en aarde zal bewegen om mij te steunen en te helpen.

Daarmee heb ik dus mijn probleem tot iets vrij simpels gereduceerd: ik blijf net zoveel geven als ik vroeger deed. Want geven is nu eenmaal hartstikke leuk! Ik heb mezelf inmiddels echter wel beperkingen opgelegd. Er moet gevoel aanwezig zijn. Een vertrouwen en overtuiging dat de andere partij mijn inzet en acties waardeert. Als iemand na mijn hulp mij niet op volwassen manier even wil of kan bedanken of als ze niet bereikbaar zijn op het moment dat het mij tegenzit, dan zet ik ze op mijn interne zwarte lijst. Daarnaast heb ik mijn verwachtingen een heel stuk naar beneden bijgesteld. Ik ga er bij voorbaat wel vanuit dat men dankbaar is voor mijn inzet, maar ik maak mij geen voorstelling meer over hoe mensen hun dankbaarheid tonen.

En dat is een enorme opluchting geweest! Ik hou meer vrije tijd over voor mijn eigen relatie, mijn studie en ontspanning. Hierdoor kan ik me in mijn spaarzame vrije uren weer helemaal opladen en de mensen die mijn betrokkenheid wčl verdienen hebben veel meer aan mij!Trefwoorden: Verplichtingen, people pleaser, dankbaarheid tonen, doen waar ik zin in heb
4540 keer bekeken

Geef jouw mening over of reactie op bovenstaande:
Naam
Email Wordt niet getoond!
UpdateJa, stuur mij een mail wanneer iemand reageert op dit item
Homepage: http://
Bericht
Spamcheck: Welke dag van de maand is het?

Over mij

Je leest hier 1001 gedachten van mij: Anneke. 42-Jarige, gelukkige vrouw. Samenwonend met man, bewust zonder kids. Mijn verhalen gaan over gevoelens, ervaringen en emoties. Alles wat het dagelijks leven kleur geeft, vormt voor mij inspiratie om van mij af te schrijven.

Zoeken


Recente items

Op de hoogte blijven?

Top zoekwoorden

  • hoe kom je klaar
  • hoe komt een vrouw klaar
  • hoe kom je klaar
  • hoe kom ik klaar
  • hoe komt een vrouw klaar
  • hoe kom ik klaar
  • waarom trouwen
  • anaal klaarkomen
  • anaal orgasme
Anderen vertellen over dit item?